czwartek, 23 maja 2013

Owocowy deser z kawałkami czekolady

Ten słodki deser znakomicie się prezentuje. Można go przygotować jako słodki poczęstunek dla bliskiej osoby.

Składniki:
  • 4 białka
  • 150g cukru
  • odrobina octu balsamicznego Mazzetti
  • 75ml amaretto
  • 6 biskwitów z kawałkami czekolady belgijskiej Walkers
  • 250g świeżych malin
  • 110g cukru pudru
  • 1/2 dojrzałego mango
  • 150g mascarpone
  • 100ml śmietany
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 laski wanilii
  • Zamiast malin możecie użyć swoich ulubionych owoców.

  • Rozgrzewamy piekarnik do 130°C.
  • Przy pomocy woreczka do wyciskania kremów na natłuszczonym pergaminie formujemy niewielkie bezy i pieczemy do momentu aż będą chrupkie z wierzchu a miękkie w środku.
  • Obieramy mango, kroimy w kostkę i odstawiamy na bok.
  • W szklance układamy warstwy naprzemiennie. Na dno nakładamy trochę kremu, potem zmiksowanych malin, potem znowu krem, owoce mango i znowu krem.
  • Białka i cukier puder ubijamy do momentu uzyskania jednolitej puszystej masy.
  • Połowę malin posypujemy cukrem pudrem, czekamy aż się rozpuści, miksujemy i odstawiamy na bok.
  • Ścieramy skórkę z połowy cytryny, z połowy laski wanilii wyskrobujemy ziarenka i mieszamy z mascarpone oraz śmietaną. Ciastka kruszymy i skrapiamy amaretto.
  • Następnie dodajmy pokruszone ciastka i powtarzamy resztę czynności. Na samej górze układamy wcześniej przygotowane bezy.
  • Szkockie ciastka przygotowane według 100-letniej receptury. Docenione na całym świecie. Chrupiące ciasteczka połączone ze słodką czekoladą to wszystko co najlepsze w jednym ciasteczku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz