środa, 22 maja 2013

Łosoś na chrupiących płatkach pora

Teriyaki to wspaniały japoński sos i danie. Tym razem polecamy jedną z najsmaczniejszych wersji: z łososiem i delikatnym porem.

Składniki:
  • 2 filety łososia bez skóry
  • 6 łyżek sosu teriyaki Yamasa
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pory posiekane w cieniutkie piórka
  • 1/4 posiekanej papryczki chilli
  • Jeżeli krewetki nie są tym co lubicie najbardziej możecie zastąpić je mięsem

  • Ostrym nożem kroimy łososia na 3cm paski i układamy w płytkim, niemetalowym naczyniu. Zalewamy je sosem teriyaki i odstawiamy na 30 minut.
  • Pora przekładamy na talerze a do woka wkładamy łososia z marynatą i smażymy przez ok.2 minut.
  • W międzyczasie w woku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pora z chilli i smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut lub do chwili, gdy stanie się chrupiący.
  • Kładziemy dekoracyjnie na porach i od razu podajemy.
  • Teriyaki jest japońską marynatą do mięsa. Powstaje przez połączenie sosu sojowego oraz przypraw. To niezwykle oryginalny sos wytwarzany ze staranie wybranych składników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz