piątek, 31 maja 2013

Steki z halibuta w sosie musztardowym

Bardzo prosta potrawa! Sos musztardowy zmienia „zwyczajną” rybę w coś specjalnego. Szybkość przygotowania powoduje, że jest to danie równie doskonałe na wykwinty obiad jak i na kolację w środku zabieganego tygodnia.

Składniki: Sos musztardowy:
  • Rybę można również upiec w otwartych „kieszonkach” z folii spożywczej. Wtedy na wierzchu każdego kawałka układamy wiórki masła.

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki, gotujemy al dente.
  • Grillujemy przez 4 minuty. Przewracamy, ponownie smarujemy górną stronę ryb masłem i grillujemy 4 minuty.
  • Ziemniaki przesmażamy na złoto dodając sos Thai Heritage (ilość wedle uznania) i całość delikatnie mieszając.
  • Rozgrzewamy grill (lub patelnię grillową). Steki rybne przyprawiamy Louisianą, solą i pieprzem. Układamy na grillu a po wierzchu smarujemy obficie roztopionym masłem.
  • W międzyczasie przygotowujemy sos z musztardy. Wszystkie składniki łączymy w garnku i zagotowujemy na małym ogniu, stale mieszając aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy i trzymamy w cieple.
  • Zgrillowane ryby układamy na ciepłych talerzach, polewamy dekoracyjnie sosem musztardowym. Podajemy od razu z ziemniakami i kawałkami cytryny.
  • Suszone pomidory to znakomita samodzielna przekąska oraz klasyczny dodatek do piatti all'italiana. Podkreślają smak sałatek warzywnych, znakomicie przełamuje smak sosów i potraw mięsnych. Znakomicie smakują w duecie z rulonikiem szynki albo z parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz