wtorek, 14 maja 2013

Cukinia po meksykańsku

Dzięki papryczkom serrano cukinia zyskuje zupełnie innych charakter. W tej postaci może asystować różnorodnym daniom.

Składniki:
  • 30ml oleju Carotino
  • 450g młodych cukinii pokrojonych w grubsze plasterki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 450g pomidorów oranych i posiekanych w kostkę
  • 2 papryczki serrano La Costena osuszone i posiekane
  • 1 łyżka pasty z kolendry Thai Heritage
  • sól morska Drogheria Alimentari

  • Podgrzewamy olej w rondlu i dodajemy wszystkie składniki poza solą.
  • Co jakiś czas sprawdzamy czy soki się nie wygotowały i czy całość się nie przypala.
  • Na koniec przyprawiamy solą i podajemy jako dodatek do innych dań.
  • Doprowadzamy do wrzenia przykrywamy i na małym ogniu gotujemy przez 30 minut lub do momentu gdy cukinia zrobi się miękka.
  • Jeżeli tak jest dolewamy soku pomidorowego, bulionu lub wody.
  • Pasta z kolendry to niezwykle aromatyczna przyprawa o uniwersalnym zastosowaniu. Znakomicie uzupełnia sosy, dipy oraz sałatki. Jako dodatek do marynaty świetnie podkreśla smak potraw drobiowych lub ryb pieczonych albo z grilla.

2 komentarze: