Ten słodki deser znakomicie się prezentuje. Można go przygotować jako słodki poczęstunek dla bliskiej osoby.
Składniki:
- 4 białka
- 150g cukru
- odrobina octu balsamicznego Mazzetti
- 75ml amaretto
- 6 biskwitów z kawałkami czekolady belgijskiej Walkers
- 250g świeżych malin
- 110g cukru pudru
- 1/2 dojrzałego mango
- 150g mascarpone
- 100ml śmietany
- 1/2 cytryny
- 1/2 laski wanilii
- Zamiast malin możecie użyć swoich ulubionych owoców.
- Rozgrzewamy piekarnik do 130°C.
- Przy pomocy woreczka do wyciskania kremów na natłuszczonym pergaminie formujemy niewielkie bezy i pieczemy do momentu aż będą chrupkie z wierzchu a miękkie w środku.
- Obieramy mango, kroimy w kostkę i odstawiamy na bok.
- W szklance układamy warstwy naprzemiennie. Na dno nakładamy trochę kremu, potem zmiksowanych malin, potem znowu krem, owoce mango i znowu krem.
- Białka i cukier puder ubijamy do momentu uzyskania jednolitej puszystej masy.
- Połowę malin posypujemy cukrem pudrem, czekamy aż się rozpuści, miksujemy i odstawiamy na bok.
- Ścieramy skórkę z połowy cytryny, z połowy laski wanilii wyskrobujemy ziarenka i mieszamy z mascarpone oraz śmietaną. Ciastka kruszymy i skrapiamy amaretto.
- Następnie dodajmy pokruszone ciastka i powtarzamy resztę czynności. Na samej górze układamy wcześniej przygotowane bezy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz