Chłodny, limonkowo ananasowy, orzeźwiający. Czego więcej chcieć w upalne dni? Zdecydowanie polecamy.
Składniki:
- 225g brązowego cukru
- 600 ml wody
- starta skórka i sok z dwóch limonek
- 1 mały ananas obrany i pokrojony w kostkę
- francuskie ciastka maślane Bonne Maman
- Sorbet podajemy ze słodkimi ciasteczkami Bonne Maman.
- W rondlu podgrzewamy wodę i cukier, mieszając do momentu, gdy cukier się rozpuści.
- Dodajemy skórkę i połowę soku z limonki. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia.
- Dodajemy schłodzony syrop cukrowy oraz pozostały sok z limonki. Mieszamy. Całość wlewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki.
- Ponownie wstawiamy do zamrażarki i pozostawiamy na noc.
- Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut.
- Ananasa wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
- Gdy na brzegach powstaną kryształki lodu, całość obracamy i przy pomocy widelca dokładnie rozgniatamy powstały lód.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz