Czasami nieskomplikowane rzeczy są najsmaczniejsze. Idąc tym tropem otrzymaliśmy pyszną sałatkę z tuńczykiem. Lekka i pożywna. Polecamy.
Składniki:
- 1/2 pociętej w paski kapusty pekińskiej
- 4 łyżki wina ryżowego lub wytrawnej sherry
- 3 łyżki sosu rybnego Thai Heritage
- 1 pełna łyżka mielonego imbiru Thai Heritage
- 2 łyżeczki mielonego czosnku Thai Heritage
- 1/3 posiekanej drobno papryczki chilli
- 1 łyżka brązowego cukru
- 6 łyżek soku z limonki House of Asia
- Czarny pieprz z młynka Drogheria Alimentari
- 400g fileta z tuńczyka
- 125g pomidorków koktajlowych
- Świeża mięta
- Posiekaną kapustę układamy na dużym talerzu.
- Ostrym nożem kroimy tuńczyka na cienkie paski, skrapiamy pozostałym sokiem z limonki zmieszanym z pieprzem i odstawiamy na chwilę do zamarynowania.
- Następnie na patelnię wrzucamy pomidory i smażymy je w wysokiej temperaturze do momentu aż lekko zbrązowieją.
- Na koniec całość obficie posypujemy miętą. Podajemy na ciepło.
- Mieszamy wino ryżowe, sos rybny, imbir, czosnek, chilli, cukier i 2 łyżki soku z limonki.
- Tuńczyka smażymy z każdej strony aż uzyska lekko złotawy kolor. Usmażonego tuńczyka odstawiamy na bok.
- Układamy tuńczyka i pomidory na talerzu z posiekaną kapustą a całość polewamy przygotowanym sosem.
- Sos rybny jest znakomitą przyprawą do potraw głównie kuchni tajskiej. Sos rybny powstaje z sardeli, które poddawane są fermentacji. Nie zawiera konserwantów i sztucznych barwników. Ze względu na niską zawartość soli bez obaw może być spożywany przez osoby z nadciśnieniem. Doskonale wzmacnia smak curry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz