wtorek, 28 maja 2013

Sałatka z tuńczyka w sosie imbirowym

Czasami nieskomplikowane rzeczy są najsmaczniejsze. Idąc tym tropem otrzymaliśmy pyszną sałatkę z tuńczykiem. Lekka i pożywna. Polecamy.

Składniki:
  • 1/2 pociętej w paski kapusty pekińskiej
  • 4 łyżki wina ryżowego lub wytrawnej sherry
  • 3 łyżki sosu rybnego Thai Heritage
  • 1 pełna łyżka mielonego imbiru Thai Heritage
  • 2 łyżeczki mielonego czosnku Thai Heritage
  • 1/3 posiekanej drobno papryczki chilli
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 6 łyżek soku z limonki House of Asia
  • Czarny pieprz z młynka Drogheria Alimentari
  • 400g fileta z tuńczyka
  • 125g pomidorków koktajlowych
  • Świeża mięta

  • Posiekaną kapustę układamy na dużym talerzu.
  • Ostrym nożem kroimy tuńczyka na cienkie paski, skrapiamy pozostałym sokiem z limonki zmieszanym z pieprzem i odstawiamy na chwilę do zamarynowania.
  • Następnie na patelnię wrzucamy pomidory i smażymy je w wysokiej temperaturze do momentu aż lekko zbrązowieją.
  • Na koniec całość obficie posypujemy miętą. Podajemy na ciepło.
  • Mieszamy wino ryżowe, sos rybny, imbir, czosnek, chilli, cukier i 2 łyżki soku z limonki.
  • Tuńczyka smażymy z każdej strony aż uzyska lekko złotawy kolor. Usmażonego tuńczyka odstawiamy na bok.
  • Układamy tuńczyka i pomidory na talerzu z posiekaną kapustą a całość polewamy przygotowanym sosem.
  • Sos rybny jest znakomitą przyprawą do potraw głównie kuchni tajskiej. Sos rybny powstaje z sardeli, które poddawane są fermentacji. Nie zawiera konserwantów i sztucznych barwników. Ze względu na niską zawartość soli bez obaw może być spożywany przez osoby z nadciśnieniem. Doskonale wzmacnia smak curry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz