Do przygotowania tego dania potrzebne będą dość duże plastry wędzonego łososia. Na tyle, aby można było w nie owinąć mus z tuńczyka przed podaniem z przepyszną sałatką.
Składniki:
- Suszone liście kaffiru House of Asia
- Papryczki pepperoncino Conchilia
- 3 kg mieszanki różowej soli himalajskiej 1-2 mm i 3-5 mm Livity
- Czarny pieprz Drogheria Alimentari
- 250g ryżu jaśminowego Smart Chef
- Mleczko kokosowe House of Asia
- 2 małe łososie lub pstrągi łososiowe (po 600-700 g)
- 3 białka
- Starty korzeń imbiru
- 2-3 plastry ananasa
- Świeża kolendra
- Przygotowujemy ryż zamieniając 1/4 potrzebnej wody mleczkiem kokosowym.
- Mieszamy kaffir z imbirem, papryczkami, szczyptą soli i pieprzem tak, aby wypełnić ryby w środku.
- Sól mieszamy dokładnie z białkami przez 2 minuty i odstawiamy na chwilę.
- Gotowy ryż mieszamy z ananasem pokrojonym w drobną kostkę. Posypujemy obficie kolendrą.
- Ryby patroszymy, myjemy, osuszamy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
- Z kilkukrotnie złożonej folii spożywczej formujemy 2 kontury ryb i układamy je na posmarowanej tłuszczem blasze. Do każdego konturu wkładamy masę solną do ok. 1 wysokości. Na niej kładziemy ryby i nakrywamy je resztą masy solnej. Pieczemy 20 minut.
- Rybę zjadamy bez skóry i nadzienia, po rozbiciu skorupki z soli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz