sobota, 18 maja 2013

Pstrąg pieczony w soli

Do przygotowania tego dania potrzebne będą dość duże plastry wędzonego łososia. Na tyle, aby można było w nie owinąć mus z tuńczyka przed podaniem z przepyszną sałatką.

Składniki:

  • Przygotowujemy ryż zamieniając 1/4 potrzebnej wody mleczkiem kokosowym.
  • Mieszamy kaffir z imbirem, papryczkami, szczyptą soli i pieprzem tak, aby wypełnić ryby w środku.
  • Sól mieszamy dokładnie z białkami przez 2 minuty i odstawiamy na chwilę.
  • Gotowy ryż mieszamy z ananasem pokrojonym w drobną kostkę. Posypujemy obficie kolendrą.
  • Ryby patroszymy, myjemy, osuszamy.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
  • Z kilkukrotnie złożonej folii spożywczej formujemy 2 kontury ryb i układamy je na posmarowanej tłuszczem blasze. Do każdego konturu wkładamy masę solną do ok. 1 wysokości. Na niej kładziemy ryby i nakrywamy je resztą masy solnej. Pieczemy 20 minut.
  • Rybę zjadamy bez skóry i nadzienia, po rozbiciu skorupki z soli.
  • Ostre papryczki stosowane są na całym świecie nie tylko na swoje walory smakowe, ale także ze względu na właściwości zdrowotne. Dostarczają witaminy C oraz B. Pomagają w zwalczaniu depresji i zmęczenia. Ostra papryka jest znakomitym dodatkiem do różnego rodzaju sosów, zup i wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz