piątek, 17 maja 2013

Krewetki z makaronem

Znakomite danie utrzymane w tajskim klimacie. Połączenie krewetek, makaronu oraz aromatycznych przypraw znakomicie się prezentuje i wyśmienicie smakuje.

Składniki:
  • 450g dużych krewetek
  • 1 łyżka oleju Carotino
  • 3 posiekane shallotki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2,5cm korzeń imbiru cienko posiekany
  • 400ml mleka kokosowego A-Tip
  • 1 łyżka zielonej pasty curry Thai Heritage
  • 3-4 świeże liście bazylii
  • 1 łyżeczka jasnego brązowego cukru
  • 225g makaronu ryżowego House of Asia 5 mm
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego Who Hup
  • 2 łyżki nasion sezamu oraz
  • gałązka bazylii do przystrojenia

  • Oprawiamy krewetki. Usuwamy pancerzyki oraz główki. Każdą nacinamy wzdłuż zewnętrznej części i usuwamy ciemną żyłę.
  • Dodajemy mleko kokosowe oraz pastę curry i smażymy przez 2-3 minuty.
  • W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  • Ozdabiamy gałązką bazylii i podajemy z krewetkami.
  • Na woku rozgrzewamy olej i smażymy shallotki, czosnek oraz imbir przez 2-3 minuty.
  • Dodajemy krewetki, liście bazylii oraz cukier i gotujemy aż krewetki zrobią się różowe.
  • Następnie mieszamy z olejem sezamowym i sezamem.
  • Zielona pasta curry jest połączeniem papryki chili, galangalu, czosnku oraz cebuli. Dodatek w postaci limonki, trawy cytrynowej i kolendry dopełnia całości wzbogacając pastę i nadając całości wyjątkowego aromatu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz