Znakomite danie utrzymane w tajskim klimacie. Połączenie krewetek, makaronu oraz aromatycznych przypraw znakomicie się prezentuje i wyśmienicie smakuje.
Składniki:
- 450g dużych krewetek
- 1 łyżka oleju Carotino
- 3 posiekane shallotki
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2,5cm korzeń imbiru cienko posiekany
- 400ml mleka kokosowego A-Tip
- 1 łyżka zielonej pasty curry Thai Heritage
- 3-4 świeże liście bazylii
- 1 łyżeczka jasnego brązowego cukru
- 225g makaronu ryżowego House of Asia 5 mm
- 2 łyżeczki oleju sezamowego Who Hup
- 2 łyżki nasion sezamu oraz
- gałązka bazylii do przystrojenia
- Oprawiamy krewetki. Usuwamy pancerzyki oraz główki. Każdą nacinamy wzdłuż zewnętrznej części i usuwamy ciemną żyłę.
- Dodajemy mleko kokosowe oraz pastę curry i smażymy przez 2-3 minuty.
- W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- Ozdabiamy gałązką bazylii i podajemy z krewetkami.
- Na woku rozgrzewamy olej i smażymy shallotki, czosnek oraz imbir przez 2-3 minuty.
- Dodajemy krewetki, liście bazylii oraz cukier i gotujemy aż krewetki zrobią się różowe.
- Następnie mieszamy z olejem sezamowym i sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz