Kurczak, ryż i sałatka. Niby nic nowego ale w połączeniu z odpowiednimi przyprawami całe danie nabiera odpowiedniego wyrazu.
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 3 łyżeczki mielonego czosnku Thai Heritage
- 1 zielone chilli, drobno posiekane
- 3 łyżeczki mielonego imbiru Thai Heritage
- 8 łyżek posiekanej kolendry
- skórka z 1 limonki
- 3 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego Woh Hup
- 1 łyżka brązowego cukru
- 200 ml mleczka kokosowego A-tip
- Ryż jaśminowy Smart Chef
- 1 ogórek
- 4 rzodkiewki
- 1/2 świeżej papryczki chilli
- Piersi kurczaka kroimy na pół. Każdą z 4 części nacinamy głęboko w 3-4 miejscach.
- Rozgrzewamy grilla. Wyjmujemy kurczaka z sosu i układamy na ruszcie a marynatę przelewamy do rondla.
- W międzyczasie marynatę doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez kilka minut.
- Podajemy z sałatką z ogórka, chilli i rzodkiewki pokrojonych w cienkie płatki oraz z ryżem jaśminowym.
- Pozostałe składniki dokładnie mieszamy. Powstałym sosem zalewamy piersi, przykrywamy je folią i wstawiamy do lodówki do zamarynowania.
- Mięso smażymy przez 12-15 minut.
- Kurczaka przenosimy na talerze, polewamy sosem i posypujemy pozostałą kolendrą.
Danie wymarzone na dzisiejszy obiad :) Pięknie podane :)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia,
Agata