poniedziałek, 20 maja 2013

Kurczak cytrynowo imbirowy

Orzeźwiający smak cytryny oraz imbiru w jednym pysznym daniu z kurczaka. Aromatyczne przyprawy znakomicie komponują się ze świeżymi warzywami. Polecamy.

Składniki:
  • 4 małe filety z piersi kurczaka
  • 1 por
  • 4 marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 pomidory
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru Thai Heritage
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka curry House of Asia
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki sosu sojowego Woh Hup
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki oleju Carotino
  • zielona sól z bretanii Drogheria Alimentari
  • pieprz czarny Drogheria Alimentari

  • Wyciskamy sok z cytryny a skórkę parzymy i ucieramy na tarce.
  • Kurczaka, kroimy na cienkie filety, delikatnie rozbijamy i nacieramy przygotowaną marynatą. Całość odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
  • W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy marchewkę oraz imbir. Smażymy przez 3 minuty.
  • Po chwili zalewamy bulionem, przykrywamy i dusimy przez 10 minut.
  • Filety z kurczaka smażymy i na koniec dodajemy do naszego sosu w woku. Całość podgrzewamy i podajemy z ryżem.
  • Sok mieszamy z sosem sojowym, curry oraz skórką cytryny.
  • Pomidory i pora parzymy, obieramy, i drobno siekamy. Resztę warzyw kroimy w paski
  • Dodajemy paprykę, selera i pora i smażymy kolejne 3 minuty i na koniec dodajemy pomidory
  • Obok niewielką ilość sosu warzywnego mieszamy z mąką ziemniaczaną i pod koniec duszenia wlewamy do całości. Doprawiamy pieprzem.
  • Mielony imbir jest znakomitym dodatkiem do wielu potraw. Posiada odświeżający aromat i przyjemny smak. Ma właściwości rozgrzewające oraz idealnie oczyszcza kubki smakowe. Powszechnie stosowany do dań tajskich obok liści kaffiru, trawy cytrynowej oraz mleczka kokosowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz