Orzeźwiający smak cytryny oraz imbiru w jednym pysznym daniu z kurczaka. Aromatyczne przyprawy znakomicie komponują się ze świeżymi warzywami. Polecamy.
Składniki:
- 4 małe filety z piersi kurczaka
- 1 por
- 4 marchewki
- 2 czerwone papryki
- 2 pomidory
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 łyżeczki mielonego imbiru Thai Heritage
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka curry House of Asia
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki sosu sojowego Woh Hup
- 250 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki oleju Carotino
- zielona sól z bretanii Drogheria Alimentari
- pieprz czarny Drogheria Alimentari
- Wyciskamy sok z cytryny a skórkę parzymy i ucieramy na tarce.
- Kurczaka, kroimy na cienkie filety, delikatnie rozbijamy i nacieramy przygotowaną marynatą. Całość odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
- W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy marchewkę oraz imbir. Smażymy przez 3 minuty.
- Po chwili zalewamy bulionem, przykrywamy i dusimy przez 10 minut.
- Filety z kurczaka smażymy i na koniec dodajemy do naszego sosu w woku. Całość podgrzewamy i podajemy z ryżem.
- Sok mieszamy z sosem sojowym, curry oraz skórką cytryny.
- Pomidory i pora parzymy, obieramy, i drobno siekamy. Resztę warzyw kroimy w paski
- Dodajemy paprykę, selera i pora i smażymy kolejne 3 minuty i na koniec dodajemy pomidory
- Obok niewielką ilość sosu warzywnego mieszamy z mąką ziemniaczaną i pod koniec duszenia wlewamy do całości. Doprawiamy pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz