Był omlet po japońsku teraz będzie omlet po chińsku. Nudno na pewno nie będzie. Są krewetki oraz sosy chili. Jest smacznie.
Składniki:
- 8 jajek
- 2 filiżanki ugotowanej piersi z kurczaka, porwanej na małe kawałki
- 12 dużych krewetek, oczyszczonych, bez ogonków
- 2 łyżki posiekanej dymki (z białą częścią)
- 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego Woh Hup
- odrobina sosu chili ostrego Woh Hup
- posiekana świeża kolendra
- 2 łyżki oleju Carotino
- sos chili słodko-pikantny Thai Heritage
- Jeżeli krewetki nie są tym co lubicie najbardziej możecie zastąpić je mięsem
- Jajka wbijamy do dużej miski i mieszamy.
- Dodajemy dymkę, sos sojowy, kolendrę i sos chilli Woh Hup. Mieszamy całość.
- Wlewamy jajka tak, aby zakryły całe dno patelni. Smażymy na średnim ogniu aż jajka się zetną a spód zabarwi na złoto. Przewracamy omlet na drugą stronę.
- Podajemy z tajskim sosem chili słodko-pikantnym w formie dipu.
- Dodajemy rozdrobnionego kurczaka i krewetki. Dokładnie mieszamy.
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej.
- Gdy całość się zetnie zsuwamy omlet na talerz i kroimy w kwadraty.
Łał, bardzo ciekawy przepis. Lubię potrawy z charakterem, więc zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń