Sałatka, która świetnie smakuje o każdej porze roku. Jest znakomitym samodzielnym daniem lub pysznym uzupełnieniem grillowanych mięs.
Składniki:
- 1 pokrojona w plasterki cebula
- 350g bakłażana pokrojonego w dużą kostkę
- 4 drobno posiekane szalotki
- drobno posiekana dymka
- 2 łyżki zielonej pasty curry Thai Heritage
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego Woh Hup
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 115g gęstego mleczka kokosowego A-tip
- 4 łyżki oleju Carotino
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki słodkiego sosu chili Thai Heritage
- mieszanka posiekanej świeżej kolendry, bazylii i pietruszki
- ruccola
- Sałatka ta doskonale nadaje się do przygotowania na grillu. Warzywa i przyprawy opiekamy w folii a przed podaniem posypujemy ziołami.
- Podgrzewamy w woku połowę oleju i smażymy razem wszystkie cebule przez około 1-2 minuty, do momentu aż zmiękną (nie mogą zrobić się brązowe!).
- Na patelnię wrzucamy bakłażana i smażymy na złotawo-brązowy kolor.
- Na koniec dodajemy zioła. Mieszamy ruccolę w sosie chilli i podajemy z ciepłą sałatką.
- Ozdabiamy gałązką bazylii i podajemy z krewetkami.
- Przekładamy cebule do miseczki i odstawiamy na bok.
- Ponownie wrzucamy cebulę. Dodajemy pastę curry, sos sojowy i cukier. Dodajemy mleczko i wodę. Mieszamy i chwilę smażymy.
- Następnie mieszamy z olejem sezamowym i sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz