niedziela, 26 maja 2013

Sałatka z bakłażana i cebuli

Sałatka, która świetnie smakuje o każdej porze roku. Jest znakomitym samodzielnym daniem lub pysznym uzupełnieniem grillowanych mięs.

Składniki:
  • Sałatka ta doskonale nadaje się do przygotowania na grillu. Warzywa i przyprawy opiekamy w folii a przed podaniem posypujemy ziołami.

  • Podgrzewamy w woku połowę oleju i smażymy razem wszystkie cebule przez około 1-2 minuty, do momentu aż zmiękną (nie mogą zrobić się brązowe!).
  • Na patelnię wrzucamy bakłażana i smażymy na złotawo-brązowy kolor.
  • Na koniec dodajemy zioła. Mieszamy ruccolę w sosie chilli i podajemy z ciepłą sałatką.
  • Ozdabiamy gałązką bazylii i podajemy z krewetkami.
  • Przekładamy cebule do miseczki i odstawiamy na bok.
  • Ponownie wrzucamy cebulę. Dodajemy pastę curry, sos sojowy i cukier. Dodajemy mleczko i wodę. Mieszamy i chwilę smażymy.
  • Następnie mieszamy z olejem sezamowym i sezamem.
  • Dobrej jakości mleczko poznać można po jego białej barwie i śmietankowo, delikatnie słodkim smaku kokosu. Prawdziwe mleczko charakteryzuje się także tym, że niewstrząsane rozwarstwia się, co powoduje osadzenie na dnie puszki gęstego kremu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz