Rybne kotleciki w aromatach rodem ze wschodu. Świeża ryba i aromatyczne przyprawy. A to wszystko podane w bardzo finezyjny sposób. Świetnie wygląda i tak samo smakuje.
Składniki:
- 1 duży płat soli (lub innej białej ryby)
- 2 łyżki mleczka kokosowego A-tip
- 1 jajko
- 1 mała cebula, posiekana w drobną kostkę
- 1 łyżeczka mielonego galangalu Thai Heritage
- 1 łyżeczka pasty z kolendry Thai Heritage
- 1 łyżeczka pasty do smażenia z czosnkiem, bazylią i chili Thai Heritage
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 1 por pokrojony w piórka
- sos słodko kwaśny do owoców morza Woh Hup jako dip
- Rybę mielimy, dodajemy do niej jajko, cebulę, mąkę, mleczko i pasty.
- Z powstałej masy formujemy średniej wielkości kotleciki, które gotujemy na parze ok. 10 minut.
- Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 15 minut.
- Następnie wyjmujemy je na talerz, dekorujemy porem i podajemy z sosami chili.
Ja jeszcze nie miałem okazji jeść tak podanej ryby więc ciężko mi na jej temat się wypowiedzieć. Mogę na pewno powiedzieć, że świetnie smakuje łosoś z piekarnika https://mowisalmon.pl/produkty/mowi-losos-do-piekarnika-gruzinska-nuta-estragonu/ i do tego jeszcze w takim wydaniu.
OdpowiedzUsuń