Ciekawe połączenie grejpfruta i owoców morza a wszystko wzbogacone tajskimi nutami smakowymi. Lekka i smaczna przekąska.
Składniki:
- 16 średnich krewetek obranych z pancerzyków
- 2 małe grejpfruty (białe)
- 1 czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę
- świeża, posiekana kolendra
- oliwa z oliwek extra virgin Gaea
- garść orzechów nerkowca
- 3 łyżki soku z limonki House of Asia
- 3 łyżki sosu rybnego Thai Heritage
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 zmiażdżonego ząbka czosnku
- Krewetki podsmażamy na patelni przez ok. 2 minuty (do momentu, gdy staną się różowe).
- Przekładamy do salaterki, mieszamy z krewetkami i cebulką. Polewamy sosem.
- Grejpfruta obieramy z błon i dzielimy na małe kawałki.
- Odstawiamy na 10 minut, żeby smaki mogły się przeniknąć. Podajemy posypane kolendrą i rozdrobnionymi orzeszkami.
- Tajski sos rybny to znakomita przyprawa i składnik orientalnych sosów. Obok sosu sojowego jest podstawowym dodatkiem do dań azjatyckich. Ma słonawy smak uzyskany ze sfermentowanych solonych ryb. Aby rozsmakować się w nim potrzeba niekiedy czasu. Gdy się się go polubi, często zastępuje sól w codziennym menu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz