sobota, 11 maja 2013

Koktajl z krewetek

Mało które danie sprawdza się tak dobrze jako pyszna przystawka. No bo cóż może się równać ze świeżymi krewetkami w wytrawnym sosie? Nasz przepis pokazuje jak łatwo je przyrządzić.

Składniki:
  • Do sosu można dodać więcej Louisiana dla wzmocnienia smaku. Sałatka z ogórka zyska nowy smak dzięki posiekanemu ząbkowi czosnku.

  • Mieszamy dokładnie jogurt z mascarpone. Następnie dodajemy sosy chili, Wustera i Tajską Limonkę.
  • Sałatkę rozkładamy na dnie 2-3 dekoracyjnych szklanek/kielichów do 1/3 ich wysokości.
  • Krewetki z sosem układamy porcjami na ogórku. Każdą szklankę/kielich dekorujemy 3 dużymi krewetkami.
  • Ogórka rozbijamy szerokim nożem, następnie kroimy na kawałki. Skrapiamy octem ryżowym i olejem sezamowym, solimy i pieprzymy. Mieszamy.
  • Krewetki płuczemy i osuszamy. Koktajlowe dodajemy do sosu, duże odkładamy na bok.
  • Danie podajemy z chlebem pokrojonym na cieniutkie kromki, które smarujemy masłem.
  • Tajski sos o przyjemnym słodkim smaku. Odrobina dodana do potrawy sprawia, że nabiera ona orientalnego smaku i aromatu. Sos chilli słodki jest znakomitym dipem do imprezowych przekąsek. Z powodzeniem zastępuje zwykły ketchup.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz