Mało które danie sprawdza się tak dobrze jako pyszna przystawka. No bo cóż może się równać ze świeżymi krewetkami w wytrawnym sosie? Nasz przepis pokazuje jak łatwo je przyrządzić.
Składniki:
- 5 łyżek sosu chili słodkiego Thai Heritage
- 5 kropli Louisiany Gold
- 2 łyżeczki sosu Wuster L&P
- 2 łyżki tajskiej limonki House of Asia
- 1 1/2 łyżki octu ryżowego House of Asia
- Kilka kropli oleju sezamowego Woh Hup
- Różowa sól himalajska drobno zmielona Livity
- Czarny pieprz z młynka Drogheria Alimentari
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 5 łyżek mascarpone
- 1 duży ogórek
- 3 garści krewetek koktajlowych + 6-9 dużych do dekoracji
- Chleb pełnoziarnisty
- Masło
- Do sosu można dodać więcej Louisiana dla wzmocnienia smaku. Sałatka z ogórka zyska nowy smak dzięki posiekanemu ząbkowi czosnku.
- Mieszamy dokładnie jogurt z mascarpone. Następnie dodajemy sosy chili, Wustera i Tajską Limonkę.
- Sałatkę rozkładamy na dnie 2-3 dekoracyjnych szklanek/kielichów do 1/3 ich wysokości.
- Krewetki z sosem układamy porcjami na ogórku. Każdą szklankę/kielich dekorujemy 3 dużymi krewetkami.
- Ogórka rozbijamy szerokim nożem, następnie kroimy na kawałki. Skrapiamy octem ryżowym i olejem sezamowym, solimy i pieprzymy. Mieszamy.
- Krewetki płuczemy i osuszamy. Koktajlowe dodajemy do sosu, duże odkładamy na bok.
- Danie podajemy z chlebem pokrojonym na cieniutkie kromki, które smarujemy masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz