Teriyaki to wspaniały japoński sos i danie. Tym razem polecamy jedną z najsmaczniejszych wersji: z łososiem i delikatnym porem.
Składniki:
- 2 filety łososia bez skóry
- 6 łyżek sosu teriyaki Yamasa
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 pory posiekane w cieniutkie piórka
- 1/4 posiekanej papryczki chilli
- Jeżeli krewetki nie są tym co lubicie najbardziej możecie zastąpić je mięsem
- Ostrym nożem kroimy łososia na 3cm paski i układamy w płytkim, niemetalowym naczyniu. Zalewamy je sosem teriyaki i odstawiamy na 30 minut.
- Pora przekładamy na talerze a do woka wkładamy łososia z marynatą i smażymy przez ok.2 minut.
- W międzyczasie w woku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pora z chilli i smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut lub do chwili, gdy stanie się chrupiący.
- Kładziemy dekoracyjnie na porach i od razu podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz