Do przygotowania tego dania potrzebne będą dość duże plastry wędzonego łososia. Na tyle, aby można było w nie owinąć mus z tuńczyka przed podaniem z przepyszną sałatką.
Składniki:
- 1 łyżka pokrojonych drobno suszonych pomidorów Conchilia
- 1 łyżeczka musztardy miodowej Maille
- Różowa sól himalajska 1-2 mm Livity
- Mieszanka 4 pieprzów z młynka Drogheria Alimentari
- 200g steku z tuńczyka
- 8 plastrów wędzonego łososia
- 2 łyżki mascarpone
- 2 łyżki Tajskiej Limonki House of Asia
- 2 łyżki octu ryżowego House of Asia
- 3 krople Louisiany Gold
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 pomarańcze, obrane i pokrojone w plastry
- 2 kiwi, obrane i pokrojone w plastry
- 2 łyżki octu ryżowego House of Asia
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Gaea
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- Tuńczyka siekamy w drobną kostkę. Zalewamy marynatą. Odstawiamy na 15 minut do zamarynowania.
- Powstałą pastę rozkładamy porcjami na plastrach łososia i tworzymy paczuszki.
- Na talerzach rozkładamy naprzemiennie plastry kiwi i pomarańczy. Polewamy dressingiem.
- Mieszamy mascarpone, suszone pomidorowy i musztardę. Dodajemy odsączonego tuńczyka, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
- Każdą lekko dociskamy dla lepszego „związania” składników.
- Na sałatce, po środku talerza układamy rybne sakiewki. Dekorujemy listkami mięty i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz