środa, 27 lutego 2013

Chrupiący makaron z warzywami

Aromatyczne połączenie świeżych warzyw oraz podsmażanego makaronu vermicelli. Dzięki wysokiej temperaturze i krótkiemu czasowi smażenia wszystkie składniki zachowały swoje naturalne właściwości.

Składniki:
  • 2 duże marchewki
  • 2 cukinie
  • 4 niewielkie cebule
  • 115g zielonej fasolki
  • 115g makaronu vermicelli House of Asia
  • Olej carotino do głębokiego smażenia
  • 1 plaska łyżeczka startego imbiru Thai Heritage
  • 1 papryczka chili
  • 115g grzybów shiitake House of Asia pokrojonych w cienkie paski
  • Kilka liści kapusty pekińskiej posiekanych
  • 75g kiełków fasoli
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego House of Asia
  • 1 łyżka białego wina
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki świeżej kolendry

  • Marchewkę i cukinię kroimy w około 7 cm paseczki. Cebule siekamy w kawałki podobnej wielkości. Fasolkę kroimy w krótkie paski.
  • Ponownie podgrzewamy olej. Następnie dodajemy fasolę i podsmażamy przez 2-3 minuty.
  • Dodajemy makaron i kolendrę i dokładnie mieszamy uważając, aby nie połamać za bardzo makaronu. Podajemy ciepłe.
  • Makaron tniemy w kawałki około 7,5 cm długości. Do woka wlewamy oliwę i rozgrzewamy ją do około 180 stopni. Przez około 1-2 minuty podsmażamy garść makaronu do momentu aż stanie się chrupiący a następnie wyjmujemy na papierowy ręcznik. Odlewamy część oleju pozostawiając około 30 ml.
  • Dodajmy imbir, chili, grzyby, marchew i cukinie i smażymy przez 1-2 minuty. Dodajemy kapustę pekińską, kiełki i cebulę. Smażymy całość przez około 1 minutę a następnie dolewamy sos sojowy, ocet ryżowy i cukier. Smażymy przez 30 minut ciągle mieszając.
  • Przeźroczysty makaron który jest ważnym składnikiem wielu posiłków kuchni azjatyckiej. Lekkostrawny i bardzo pożywny. Vermicelli nie pochłania sosów. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy kilkanaście sekund we wrzącej wodzie i od razu nadaje się do spożycia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz