poniedziałek, 11 lutego 2013

Kaczka po pekińsku

Jedno z najsłynniejszych dań regionalnej kuchni pekińskiej. Kluczem do niebywałego smaku są odpowiednio dobrane produkty i proces przygotowania.

Składniki: Placuszki:
  • 3 filiżanki (350g) przesianej mąki
  • 300ml wrzącej wody
  • 3 łyżki oleju sezamowego Woh Hup
  • szczypta soli

  • Kaczkę oczyszczamy. Zanurzamy na sekundę w gotującej wodzie do sparzenia. Natychmiast osuszamy papierowym ręcznikiem.
  • Rano ponownie nacieramy mięso sosem. Pieczemy w temp. 190oC przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150oC i pieczemy jeszcze godzinę, często polewając kaczkę powstałym sosem. Następnie zwiększamy temperaturę do 200oC na kolejne 20 minut.
  • Mąkę i sól przesiewamy do miski. Bardzo powoli dolewamy do niej łyżkę oleju i wodę stopniowo mieszając.
  • Odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Formujemy walec o średnicy 5cm i kroimy go na 30 kawałków, które lekko rozpłaszczamy w rękach.
  • Rozgrzewamy patelnię i opiekamy każdy „tandem” po ok. 2 minuty z każdej strony (do momentu pojawienia się bąbli). Przed podaniem delikatnie rozdzielamy sklejone pary.
  • Nacieramy solą, sosem do kaczki i odstawiamy na noc do lodówki.
  • Podczas gdy kaczka się piecze, przygotowujemy placuszki.
  • Wyrabiamy przez 2 minuty do uzyskania jednolitego, ciepłego ciasta.
  • Jedną stronę każdego kawałka smarujemy olejem sezamowym i przykrywamy go drugim kawałkiem tak, żeby strony z olejem znalazły się w środku. Tak złożone, rozwałkowujemy na ok. 15 cm placki.
  • Autentyczny sos stosowany do sztandarowego dania kuchni północno chińskiej - kaczki po pekińsku. Sporządzony na bazie soi, papryki chili, pasty sezamowej oraz czosnku jest typowym sosem podawanym do tego wyśmienitego dania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz