piątek, 15 lutego 2013

Szaszłyki po indonezyjsku

Były szaszłyki wegetariańskie. Tym razem wersja dla osób które bez mięsa żyć nie mogą. Dodatek w postaci aromatycznego sosu wzbogaca smak całego dania.

Składniki:
  • Dodatek w postaci różnokolorowych warzyw nie zaszkodzi a danie zyska więcej kolorów, smaków a na pewno zdrowia.

  • Cebulę, czosnek, kminek, sambal oelek, teriyaki, trawę cytrynową i czerwone wino miksujemy na gładką masę.
  • Przykrywamy miskę folią i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
  • Rozgrzewamy grill do średniej temperatury. Smarujemy ruszt olejem i układamy szaszłyki.
  • Marynatę wlewamy do miski, dodajemy wołowinę i całość mieszamy.
  • Następnie robimy szaszłyki nadziewając po około 4 sztuki mięsa na jeden patyk.
  • Grillujemy około 5 minut z każdej strony.
  • Sos przygotowany na bazie soi z dodatkiem wina ryżowego i przypraw. Znakomity do pieczonych i grillowanych ryb, zwłaszcza łososia. Podkreśla smak dań z makaronami, grzybami lub brokułami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz