czwartek, 14 lutego 2013

Hamburger

Samodzielnie przygotowany hamburger smakuje znacznie lepiej niż ten ze sklepowych półek. Przekonajcie się sami.

Składniki:
  • Może być podany na talerzu a także w klasycznej bułce z różnymi warzywami.

  • Mięso doprawiamy sosem sojowym, Worcestershire oraz solą i pieprzem.
  • Całość mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 1/2 godziny do zamarynowania.
  • W tym samym czasie opiekamy pomidory pokrojone w poprzek w grube plastry, które po przygotowaniu kładziemy na hamburgery.
  • Papryczkę, cebulę i śliwki kroimy w małą kostkę i dodajemy do mięsa.
  • Po upływie tego czasu, z masy formujemy średniej wielkości, płaskie hamburgery, które grillujemy po 2-3 minuty z każdej ze stron.
  • Danie podajemy z grillowanymi pieczarkami. Całość posypujemy startym parmezanem.
  • Jalapeno to papryczka chili najczęściej używana w Meksyku i USA. Swoją popularność zawdzięcza umiarkowanej ostrości i mięsistej konsystencji. Można nią zagęścić rozmaite sosy i dipy lub na jej bazie przygotować fantastyczne nadzienie, np. do burrito.

1 komentarz:

  1. Zdecydowanie domowy jest lepszy, chociaż te fast foodowe mają w sobie to "coś", to zakazane "coś", co sprawia, że w domu się tego nie odtworzy..
    Ale co do zasady zgadzam się:-)

    OdpowiedzUsuń