piątek, 22 lutego 2013

Panna Cotta

Bardzo prosty w przygotowaniu i smaczny włoski deser. Dzięki agarowi przygotowanie zajmie wam kilkanaście minut. Pyszny o każdej porze roku.

Składniki:
  • 500 ml śmietany 36%
  • 250 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 90g miałkiego cukru (1/3 kubka)
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 1/4 łyżeczki agaru
  • tłuszcz do wysmarowania misek
  • Panna Cotta znakomicie smakuje ze świeżymi owocami. Sezonowe owoce pozwolą cieszyć się tym deserem przez cały rok.

  • Śmietanę, mleko i agar dokładnie wymieszać w garnku.
  • Następnie przelać przez sitko do wysmarowanych tłuszczem (bezzapachowym i smakowym) misek.
  • Dodać cukier, sok z pomarańczy oraz pokrojoną laskę wanilii, podgrzać do temp. 90oC ciągle mieszając.
  • Odstawić do zastygnięcia na ok. 15 minut w temperaturze pokojowej.
  • Agar Agar jest produktem w 100% pochodzenia roślinnego. Zazwyczaj jest bezbarwny (może mieć lekko słomkowy kolor). Nie zmienia smaku przygotowywanych potraw dlatego jest znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów i galaretek. Zastyga w temperaturze pokojowej. Wystarczy poczekać 15 minut. W odróżnieniu do żelatyny agar można powtórnie rozpuścić, doprawić (dosłodzić) i ponownie pozostawić do zastygnięcia.

1 komentarz: